Programa VitaMINA

Un projecte que apodera els adolescents dels barris de la Mina i Besòs

Tanatori del Litoral renova la col·laboració amb el programa Vitamina.

  • L’equipament funerari de Sant Adrià de Besòs dona suport un any més al projecte d’acció social impulsat per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU
  • La iniciativa té l’objectiu d’empoderar els adolescents del barri de Sant Joan Baptista

Jordi Palou Loverdos, director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i Ana M. Gassió Subirachs Directora general de PFB Serveis Funeraris

Tanatori del Litoral ha renovat l’acord de col·laboració que manté amb la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU per donar suport, un any més, al projecte Vitamina, lideratge ètic i transformació social, un programa de formació experiencial que empodera directament els adolescents en risc d’exclusió social del barri de Sant Joan Baptista de Sant Adrià de Besòs.

Tal com explica Xavi Prats, responsable de Tanatori del Litoral, “som conscients de la importància de col·laborar amb les entitats que treballen a la ciutat i que coneixen a fons el territori, per poder contribuir a donar una resposta real a les necessitats de les persones i als reptes que ens depara la societat”. La participació de Tanatori del Litoral en projectes com el Vitamina, “neix de la voluntat per reforçar el nostre compromís amb la ciutadania, en línia amb la vocació que tenim d’acompanyar i donar suport a les persones en un dels moments més complexos de la vida”, afegeix Prats.

El suport de Tanatori del Litoral representa un impuls econòmic per al projecte Vitamina al llarg de 2022. A més, l’acord també involucra el centre en diverses accions que es duran a terme durant aquest curs. Des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU remarquen que “la sinergia entre les dues entitats permet seguir sumant dedicació i recursos per fer possible l’assoliment de diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU”. En concret, a través d’aquest acord, el programa pot donar compliment als ODS relatius a la Reducció de les desigualtats (10), les Ciutats i comunitats sostenibles (11), les Societats pacífiques i justes (16) i les Aliances per assolir els ODS (17). El Vitamina representa en tot moment un model de lideratge ètic i de la cura (Ethical & Care Leadership) per als joves, les famílies i llurs entorns, amb el propòsit de contribuir a unes societats més cohesionades, justes i inclusives.

Tanatori del Litoral dóna suport al Programa Vitamina.

La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU suma forces aquest any amb la col·laboració de Tanatori del Litoral. L’empresa funerària ha signat un conveni per donar suport econòmic al Projecte Vitamina de Lideratge ètic i Transformació Social, un programa de formació experiencial impulsat per la Fundació que apodera els adolescents dels barris de la Mina i Besòs de Sant Adrià de Besòs.

Tanatori del Litoral, vocació de servei i acompanyament a les famílies.

La vocació de servei i acompanyament a les famílies en els moments difícils i la implicació per contribuir en la millora de la societat han motivat Tanatori del Litoral a col·laborar amb el Programa Vitamina, que treballa amb joves de barris en risc d’exclusió social com és el cas de la Mina i Besòs, a Sant Adrià. Aquest suport contempla una dotació econòmica per al grup de l’Eix Personal d’aquest projecte durant el primer any, així com la participació del centre en altres punts del programa al llarg del curs 2021.

D’aquesta manera, Tanatori del Litoral i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU plasmen un acord sinèrgic de lideratge ètic en entorns socials vulnerables, on empresa i organització no lucrativa sumen dedicació i recursos per donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS), en especial, el número 10, relatiu a la Reducció de les desigualtats; l’11, referent a Ciutats i comunitats sostenibles; el 16, sobre Societats pacífiques i justes; i el 17, que al·ludeix les Aliances per assolir els ODS. Sempre representant un model de Ethical & Care Leadership per als joves, les seves famílies i els seus barris, en relació a la cura de les persones i per unes societats més cohesionades, justes i inclusives.

Què és el Programa Vitamina?.

El Programa Vitamina, impulsat per Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, és una formació experiencial en habilitats socials i emocionals dirigida a adolescents d’entre 13 i 17 anys. Durant 4 anys, es treballen de forma anual 12 capacitats diferents de lideratge ètic d’acord amb els valors escollits. Basant-se en la metodologia del Training Group (T-Group) o grup d’entrenament, es facilita el procés grupal a través de tècniques i activitats especialment pensades per a aconseguir els objectius marcats. Cada setmana es realitza una hora i mitja de sessió per a tot el grup i, a més, al llarg del curs, es fan sessions d’expert, sortides d’impacte i el VITAcampus d’estiu de 5 dies. I seguint la visió sistèmica, també es duen a terme sessions mensuals amb els familiars de les i els joves del Programa Vitamina.

El Programa Vitamina ja compta amb més de 6 anys de treball amb joves del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i s’ha anat irradiant a altres barris amb risc d’exclusió social d’aquest municipi i altres ciutats com Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona o Cambrils. Al llarg de tots aquests anys de treball, el programa ha apoderat uns 300 joves i les seves famílies per ser motors de transformació social i llavors de pacificació d’entorns conflictius que pateixen greus situacions de desigualtat i injustícia social. Gràcies al suport d’entitats com Tanatori del Litoral, la tasca del Programa Vitamina es pot fer realitat any rere any i arribar cada cop a més joves.

© Copyright – Tanatori Litoral